Menu
Blog

Verhuizen

Het is avond. Het lijkt donkerder te zijn dan anders. Op de tafel liggen papieren wijdverspreid. De woorden ‘wat laten we achter’ op een van de vellen doen pijn aan mijn ogen.

Ja, het huis waarin we wonen is te groot geworden. Deze is gevuld met verwachtingen, dromen en activiteiten die in ons huidige bestaan geen voet meer aan de grond krijgen.
Dus het is tijd om te gaan verhuizen. Maar; O wat zou ik deze papieren graag door de papierversnipperaar laten verdwijnen!

Voor deze verhuizing hebben we de tip gekregen om op te schrijven wat we achterlaten en wat we nog mee kunnen nemen.
De opsomming van het eerste is in rap tempo gegroeid.
Dat wat we meenemen blijft schrijnend kort.
Het is niet alleen schrijven. Het is rouwen.
Het vraagt tijd en aandacht.

Manu Keirse, rouwdeskundige, omschrijft dit in de volgende woorden: “Iedereen staat voor zijn eigen, unieke ‘rouwarbeid’. Dit woord rouwarbeid drukt uit dat verlies overleven arbeid verrichten is. Het maakt ook duidelijk dat rouwen geen passief wachten is, maar een vinden van betekenis en het heropbouwen van je persoonlijke wereld, die door het verlies is dooreengeschud.”
Allemaal komen we op een moment in ons leven in aanraking met rouwen, met afscheid nemen.
Afscheid van een geliefde, van werk of van je gezondheid. Door het verdriet in woorden te vatten, geven we een bestaan aan dat wat het in stilte niet had.

“Door het verdriet in woorden te vatten, geven we een bestaan aan dat wat het in stilte niet had.”  

Denkend aan een toekomst, na het moment van verlies; wat wil en kun je meenemen en wat niet? Neem de tijd om dat wat er niet mee kan te ‘begraven’, en achter je te laten op weg naar de toekomst.
Zoals Manu Keirse, rouwdeskundige, het verwoord: onvoltooide rouw staat toekomstig levensgeluk in de weg.

Hier staan we dan, de verhuiswagen staat voor de deur, we willen uitzien naar wat er voor ons ligt en een plekje geven aan wat we loslaten van wat voor mij gezondheid was, van ons beeld van ons als gezin en van verwachtingen van onze toekomst. We willen ons uitstrekken naar dat waarin we kunnen bouwen en kunnen zijn met wie we nu zijn en wat we hebben.

Over deze blogs:
Deze blogs zijn in willekeurige volgorde geschreven. Voor het lezen van de achtergrond van deze blogs kun je hier verder lezen.