Menu
Blog

Je kunt helemaal niet dansen!

Blog: April 2023 

Kaarten liggen verspreid over tafel. “Mag ik je helpen, mama?” vraagt Chloë. Even later sorteren we de kaarten op nette stapeltjes. Het is even stil, ze leest de kaarten. Dan zegt ze: “Toch gek dat jouw werk Morgen dans je weer heet, jij kunt helemaal niet dansen morgen! En ook niet overmorgen!”

Ja, fysiek gezien heeft ze gelijk. Het is nu 7 jaar een feit dat dansen met mijn bekken- en stuitpijn niet haalbaar is. “Ja, zeg ik tegen haar, dat klopt én ik geloof dat er een morgen komt dat ik zal dansen!” Met een verbaasde, peinzende blik kijkt ze me aan. Woorden strijden om voorrang, toch blijf ik stil. Voor dit moment. 

Overgave aan wat onvermijdelijk is, geeft je kracht.

Ik zie uit naar de dag dat ik vrijuit kan bewegen. Wanneer zal het zijn? Dit jaar, over een paar jaar? Of niet meer hier in deze wereld? 

Dansen staat niet alleen voor fysieke beweging. Het is metaforisch en verbeeldt de mentale, emotionele, sociale vrijheid waarin we mogen zijn.
Vanuit onze wezenlijke kern kunnen we onbevangen en vrij zijn!
Dansen, morgen weer dansen! Vrij zijn vanuit je kern: het kan! Ik mag het zelf ervaren en zie het aan anderen om me heen, die naar zichzelf naar binnen kunnen en willen kijken. 
In het leven doen we ervaringen en overtuigingen op die ons gedrag en keuzes bepalen, welke de mate van vrijheid van ons innerlijke authentieke ik bepalen. 

Prikkelbaarheid, stress, vermoeidheid, lichamelijke klachten, hoofdpijn; het zijn uitingen van je sympathische zenuwstelsel dat overbelast is. Dat aangeeft dat het rust nodig heeft en aandacht.
Maar wat kan ons veel in de weg zitten om ons lichaam dat te geven. De dagen, verplichtingen en verantwoordelijkheden vragen van ons om door te gaan. Toch? Daarnaast ken je waarschijnlijk overtuiging; ‘ik kan niet stoppen, ik moet doorgaan’, ‘ik durf me niet te laten kennen’ of ‘het is zwak om rust te nemen’. 
Natuurlijk zijn er momenten dat je even door moet, maar toch, langdurig negeren van de signalen van je lichaam leidt tot chronische klachten. Zoveel mensen die oververmoeid zijn, gestrest leven, burn-out raken of fysieke klachten ontwikkelen. Is dat het waard? Is dat het negeren waard? 
Ik geloof van niet. 
Wat had ik graag eerder mijn gedragspatronen en overtuigingen gekend! Dan had het niet zó ver hoeven komen. Dat geloof ik echt. Gelukkig mag ik ondanks mijn fysieke pijn me veel vrijer en onbevangener voelen dankzij het loslaten van negatieve overtuigingen dat ik zwak ben, dat er wat mis met mij is of dat ik iets verkeerd doe. Dat is allemaal niet waar. 

Waar verlang jij naar als je denkt aan vrijheid? Wat zit jou in de weg? Welke triggers komen herhaaldelijk terug op je pad? En waar ben je nu echt klaar mee? 
Je kunt de regie pakken over die aspecten die je belemmeren. Wil je je graag anders voelen in die specifieke situaties, aan het eind van je dag, of begrijpen waarom het je steeds weer gebeurt dat je doet wat je niet wilt?
Waar verlang je naar? Je kan het bereiken door je ernaar uit te strekken, door stil te staan. 
Het is spannend! Zeker. En toch, ik gun het je om het gesprek aan te gaan en jezelf toe te geven: ‘hoe hoog het je zit’, ‘te delen over…’, ‘er klaar mee te zijn en het anders te gaan doen’, ‘dat het tijd is om…’. vul maar in. 

Waarom zou je dat doen? Omdat je gaat begrijpen wat er gebeurd in specifieke situaties, door de dag heen in je binnenste. Waardoor het een en ander zich opkropt in je vanbinnen en je er grip over verliest. Dat je gaat beseffen dat het niet jouw schuld is, dat je zo prikkelbaar en moe bent, maar dat het wel anders kan! 

Besluit je de stap te zetten, al is het voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, je bent van harte welkom!! Vul je gegevens hier in en ik neem contact met je op.

No Comments

    Leave a Reply