Menu
Blog

De Storm

Het is de vooravond van een grote dag, 17 januari 2007. De nieuwsberichten op het journaal liegen er niet om. Waarschuwend klinkt de stem van de nieuwslezer; “Blijf thuis indien je niet noodzakelijk de weg op moet”. “Code rood!” en “Een storm met rukwinden met orkaankracht nadert Nederland”.
In de woonkamer kijken wij; mijn ouders, vriendin, broer en zus elkaar aan. Wat betekent dit voor onze grote dag morgen?

18 januari 2007 gaat de geschiedenisboeken in als een van de zwaarste stormen van de afgelopen 100 jaar. Ook wel ‘orkaan Kyrill’ genoemd. Het vliegverkeer ligt plat, in delen van het land rijden geen treinen en worden snelwegen afgezet omdat bomen, lantaarnpalen de weg blokkeren.

En wij? Terwijl deze storm het land teistert vieren wij onze bruiloft. Nu 15 jaar geleden.
Een memorabele dag.
Tijdens de dag werd er meerdere keren gezegd; “Wat zegt deze storm over jullie huwelijk?” en “hopelijk is het geen voorbode voor jullie huwelijk”.
Op dat moment kon ik die woorden niet waarderen, ik wilde ons huwelijk niet bederven met dergelijke vooruitzichten.
Met terugwerkende kracht durf ik wel te stellen dat er een kern van waarheid in zat. Was ik naïef toen ik trouwde? Wellicht. We waren jong. Mijn beeld van het leven was rooskleurig en we hadden dromen.

In het oog van de storm

In de avond, terugkerend van de kerk op de feestlocatie, zagen we parkeerplaatsen bedolven onder omgewaaide bomen. Bizar! Deze lagen op plaatsen waar onze bruiloftsgasten die middag geparkeerd hadden gestaan!
Ontzetting wat vlak daarna gevolgd werd door opluchting en dankbaarheid over het feit dat niemand geraakt werd.

Dit gebeurde terwijl wij in de kerk genoten van de tijd met elkaar. Van het zingen, woorden die gesproken werden en wij knielden voor de zegen van God. Alsof we daar waren, in het oog van de storm.

Symbolisch. En een grote levensles. Het rustpunt te midden van de storm. Waar ik op adem kan komen. Mag opladen. Door diepe ademhaling, terug te trekken om uit te rusten en daarnaast te vertrouwen op God.
Waarna het leven met pijn in en door de dag krachtig verder woedt.

Een memorabele dag.
Een levensles.
In het oog van de storm.

Over deze blogs:
Deze blogs zijn in willekeurige volgorde geschreven. Voor het lezen van de achtergrond van deze blogs kun je hier verder lezen.