Menu
Blog

Het Kruispunt

Het is nacht.
Duisternis en een dichte mist beklemmen mij.
Ze ontnemen mij het zicht op het kruispunt waar ik sta.
Ik mijmer over wat ik ga doen.
Ik heb omgekeken naar de weg waar ik vandaan ben gekomen. Ik sta te trillen op mijn benen, ben verbijsterd hoe weinig het knokken deze jaren mij heeft gebracht. De aanpak en overtuigingen hebben mij soms voor een dag, een paar weken of maanden ietwat geholpen om de pijn te verminderen of meer kracht op te bouwen.
Maar nooit voor de lange termijn.
Ik hurk door mijn knieën. Gravend in mijn tas vind ik mijn warme trui. Terwijl ik deze over mijn hoofd trek voel ik hoe verkleumd ik ben en besluit er bij te gaan zitten. Ik leg mijn jas op de vochtige grond. Ik maak me klein en warm mijn handen aan de thee die ik meegenomen heb. Terwijl ik in het donker staar, denk ik na over of ik verder durf te trekken zonder te zien waar ik mijn voeten kan zetten.
Nee, ik heb een lichtje nodig. Al is het maar een zwak schijnsel, iets van houvast. Nogmaals zoek ik in de tas, heb ik een zaklamp bij mij?

In mijn hoofd

Het is al enige tijd later wanneer ik half slapend luister naar een verhaal. Onverwacht raakt mij dit bekende verhaal. Ik luister geboeid terwijl ik het geluid van mijn telefoon wat harder zet.
Het verhaal gaat over Martha en Maria. Het is te lezen in de Bijbel in Lucas 10:38-42.
Jezus wordt uitgenodigd om te komen eten bij Martha in huis. Waar zij en Maria zijn. Terwijl Hij vertelt zit Maria aan zijn voeten te luisteren en zorgt Martha voor het eten en drinken. Jezus zegt over Maria: ‘zij heeft het goede deel gekozen.’

Met mijn vinger sleep ik het geluidsfragment terug op mijn telefoon. Ik luister nog een keer.
De frons op mijn voorhoofd wordt dieper nu ik de woorden van Jezus op mij in laat werken, ze raken mij en ik denk, zij heeft het goede deel gekozen. Dat gaat niet over mij, omdat ik lig en kan luisteren naar Jezus. Ik lig veelal, dus zo druk als Martha bezig is met zorgen en helpen ben ik niet, dat deed ik eerdere jaren misschien, maar dat ik kan nu niet. Of..?’

Ineens realiseer ik mij dat ik, zelfs liggend, alsmaar bezig blijf.
Ik regel, zorg voor Chloë, voor Maurits, houd het huishouden op orde, voor zover ik dit kan. Daarnaast analyseer en pieker ik over vragen of ik wel genoeg doe, nuttig ben.
Door op deze manier ‘veel in mijn hoofd te zijn’ probeer ik controle te houden omdat ik mij wil vastklampen aan zoveel mogelijk zelf doen en niet tot last te zijn. Zo probeer ik zoveel mogelijk mee te maken van de wereld om mij heen.

Loslaten

Jezus zegt: ‘zij, Maria heeft het goede deel gekozen’.
Dat betekent loslaten. Overgave. Kan ik mijn neiging om te zorgen, helpen en meedoen loslaten. Durf ik het over te geven aan Jezus?
De laatste ballen die ik hoog houd laten vallen?
Mijn handen trillen. Bij enige activiteit of gesprek voel ik scherpe steken in mijn achterhoofd. Ik ben zo moe.
Ik slaap veel.
Vragen houden mij bezig: ‘Welke consequenties heeft het als ik verander? Wat ga ik verliezen? Verlies ik mijn wilskracht waarop ik tot nu toe door kon gaan? Begrip van anderen? Beeld dat mensen van mij hebben? Misschien dierbare mensen om mij heen? Mijn mentale gezondheid?’

In Micha 7:8 staat geschreven:
“Maar ik zal blijven vertrouwen op de Heer. Ik zal wachten op de God die mij redt. Mijn God zal mij horen roepen. Vijand, verheug je maar niet over mij. Als ik val, zal ik weer opstaan. Als het donker om mij heen wordt, zal de Heer mij licht geven.”

Ik spring op van de plek waar ik neergestreken was. Dit is het, dit is het lichtpuntje dat ik nodig heb!
Ik klop mijn jas af, pak mijn tas op en slinger deze op mijn rug.
Ik ga verder op deze, nog onbekende, weg.
Mijn doel is een stabielere fysieke basis krijgen. Door heel regelmatig te rusten. Daarvoor zal ik mij meer terug moeten trekken uit gezelschap.
In de verwachting dat ik minder pijn zal mogen gaan ervaren en mijn lichaam tijd heeft voor herstel.


Samen met de schrijver van psalm 56, zeg ik:
“Ik ben bang en vertrouw op U”.

Over deze blogs:
Deze blog is een vervolg op de ‘Het Kruispunt 1/1’. Deze kun je hier lezen. Voor het lezen van de achtergrond van deze blogs kun je hier verder lezen.