Menu
Blog

De Diagnose

2008 | Fertiliteitstraject | Blogs

“Menselijkerwijs gesproken zal je op natuurlijke wijze nooit kinderen kunnen krijgen..” BAM.
En dan is het stil. Op het geritsel na van het doekje waar de gynaecoloog de echokop mee schoonmaakt. Ik kijk om me heen, het lijkt wel alsof er een mist optrekt in de kamer. En vraag; wát? Wat zegt u?
Het blijft stil.
Blijkbaar heb ik deze woorden niet uitgesproken, maar alleen gedacht?
Verward sta ik op en trek me terug achter het gordijn waar ik mijn kleren aantrek.
Vaag hoor ik Maurits nog een vraag stellen.
Was het echt nog maar vanmorgen dat ik uitzag naar deze afspraak?
Ik wilde duidelijkheid, een antwoord op mijn klachten. Toch?

Dit werd het begin van een medische en emotionele rollercoaster.
We waren nog niet lang getrouwd, ik was op zoek naar een baan en we dachten niet over kinderen na. En nu was het niet uit mijn gedachten te krijgen.

De eerste dagen leefden we op de automatische piloot; we sliepen, aten en dronken. Maar verder weet ik niet hoe ik de uren en dagen door ben gekomen. Mijn hoofd draaide overuren. Ik wilde het begrijpen, kunnen vastpakken. Steeds opnieuw drong de vraag op ‘gaat dit over mij?’

Het moment en de periode na een diagnose kan onwerkelijk zijn. Of je het nu verwacht, of niet. Een ijkpunt met een tijdsbegrip van ‘voor’ en ‘na’.
Vragen dienen zich onherroepelijk aan, hoe wil je verder, hoe ga je verder.
Ik haalde mijn boeken van de opleiding verpleegkunde erbij. Ik wilde lezen, kennis vergaren zowel over de anatomie als de fysiologie. Ook het internet ging ik op, zocht antwoorden op mijn vragen.
En toch is dat alleen maar theorie. En die kende ik grotendeels al.
Nu is het mijn lichaam. Die niet naar behoren werkt. Hoe leef ik het leven van ongewenst kinderloos zijn? Wat wil ik, wat willen we samen en is er ook nog iets wel mogelijk?
De gynaecoloog heeft nog wel het een en ander verteld, maar dat is langs me heen gegaan. Het ging over behandelingen geloof ik en slagingspercentages. Maar ik weet het echt niet meer, voor welke kom ik in aanmerking?
Er zat niks anders op dan deze ingeslagen weg te vervolgen door een nieuwe afspraak te maken op de fertiliteitskliniek.

Over deze blogs:
Deze blogs zijn in willekeurige volgorde geschreven. Voor het lezen van de achtergrond van deze blogs kun je hier verder lezen.